„Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО и се вписваме добре с Член 5 в системата на колективна отбрана. Това гарантира националната ни сигурност“. Така служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира на брифинг днес решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация на населението в Русия. На този фон, Стоянов съобщи, че служебният кабинет днес е приел решение за предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна. Приета е и програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната (МО), като прогнозната финансова рамка е 6,6 млрд. лева. Одобрен е и проектът за инвестиционен разход за придобиване на 8 изтребителя F-16 Блок 70, съобщи Стоянов. 

Повече за решението – четете тук.

А какви бяха реакциите след него – вижте тук.

„Провеждането на мобилизация в Русия естествено, че води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемотост на края на този конфликт“, заяви военният министър. Той припомни, че България е член на НАТО, а системата за колективна отбрана добре гарантира националната ни сигурност.

„Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока от бежанци и с използването на икономически средства, водещи по един или друг начин до влияние върху националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените“, каза още министър Димитър Стоянов.

На журналистически въпрос дали новата ситуация, свързана с частичната военна мобилизация в Русия, може да доведе до обсъждане на увеличаването на контингента на НАТО в България, Стоянов отговори, че към момента това не е необходимо, тъй като пряка заплаха за страната ни няма.

Хуманитарната помощ за Украйна

Служебният министър Стоянов посочи, че на Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които могат да осигурят помощ на 35 000 граждани. Дарението е след искане на украинската страна, каза той.

Модернизация на армията

„По отношение на националната сигурност, е вредно да се пестят пари. Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация на Българската армия“, каза Димитър Стоянов.

1 млрд. и 296 милиона долара е сумата, одобрена днес за придобиване на втората партида изтребители F-16, посочи той и подчерта важността да бъде придобита нова техника. „Разполагаме със стара съветска техника, която не можем да подражаваме заради възникналите проблеми във връзка с конфликта в Украйна“, каза той. Очакванията са, че изтребители ще пристигнат през 2027 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук