Славянка Петровска

Министърът на отбраната на Република Северна Македония (РСМ) Славянка Петровска е на официално двудневно посещение у нас.

На 20 май след церемонията по официалното посрещане пред паметника на Незнайния войн, двамата министри ще проведат среща, след която ще направят изявления за медиите. По-късно същия ден, министър Петровска и водената от нея делегация ще се срещнат и с ръководството на Комисията по отбрана в 47-ото Народно събрание.

Припомняме, че от 2020- та година Република Северна Македония е член на НАТО. От тогава е по-интензивното участие на македонски военни в учения у нас и на български там.  Военни офицери вече преминаха и през обучение във военната академия в София. Говорено е и за обучение на сержантския и войнишкия състав във военния университет във Велико Търново. Преди време се дебатираше вариант България да поеме охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония. Но въпросът беше оставен за „бъдеще време“, след като войната в Украйна пренареди приоритетите.

Славянка Петровска е родена е на 11 януари 1982 година в град Скопие. Завършва право в Юридическия факултет на Скопския университет. От юни 2017 година е шеф на кабинета на външния министър Оливер Спасовски. През януари 2020 година става заместник-министър на външните работи. През август 2020 година става депутат от Социалдемократическия съюз на Македония в Събранието на Северна Македония на мястото на подалия оставка Оливер Спасовски. От 16 януари 2022 г. е министър на отбраната в правителството на Димитър Ковачевски.

Посещението на Славянка Петровска става ден, след като в България беше американският държавен секретар Карън Донфрийд и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук