Марк Жирардели, Николина Ангелкова
на снимката: министърът на туризма Николина Ангелкова и скиорът Марк Жирардели

Марк Жирардели не е бил в конфликт на интереси, докато е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова.

В ефира на bTV ресорният министър каза, че известният скиор, който се оказа собственика на фирмата-концесионер на Банско – „Юлен”, не бил лобирал за втори лифт в курортния град.

„Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство“, коментира министърът на туризма.

Ангелкова уточни, че не е знаела предварително от кога световноизвестният скиор е станал 100% собственик на Юлен.

„Всички научихме на 17 декември, че той е собственик на фирмата, а хронологията разбрахме от медиите“, уточни министърът на туризма.

На тази дата, по време на среща с министрите на туризма Николина Ангелкова, на околната среда – Нено Димов, и на икономиката – Емил Караниколов, петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски показа документи, според които притежава мажоритарния дял от акциите на „Юлен”.

Допреди това изявление нямаше потвърдена информация кой притежава компанията, която е концесионер на ски зоната над Банско.

„Юлен“ обаче се свързваше с председателя на българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

В началото на 2018г. премиерът Бойко Борисов, попитан кой е собственик на „Юлен”, каза:

„Всички знаят, нищо че го крият – за Цеко Минев става въпрос”.

В интервю в края на годината състезателят по ски Жирардели каза, че с Цеко Минев имат общи хобита.

„И двамата караме с удоволствие ски, обичаме природата и много обичаме планината. За съжаление той голф не играе и затова лятото рядко се виждаме“, коментира той в интервю за „Нова телевизия“ на 18 декември.

В него Марк Жирардели каза, че е придобил собствеността в концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“ през 2016 г., а процедурата за покупката е започнала още през 2012 г. Той обаче не казвал, че е собственик, защото никой не го питал.

Марк Жирардели беше съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова в края на 2014г. до 2016г. Същата година скиорът придобив мажоритарният дял на „Юлен“.

Жирардели е свързан с Банско още от края на 2004 г, когато е назначен за консултант на Българската федерация по ски и рекламно лице на курорта.

Днес Ангелкова обясни, че неговата цел като съветник на министъра била да популяризира България като туристическа дестинация навън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!