Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Когато беше избран за президент, Доналд Тръмп твърдеше, че може сам да „оправи” държавата.

Две години по-късно правителството не само е счупено, то е в криза. И този път Тръмп не може да се справи сам.

Частичното спиране на американското правителство доказа, както никога преди, че президентът няма качества на посредник. Той иска 5,7 млрд. долара от държавния бюджет, за да построи стена по границата с Мексико, но не успя да спечели Демократите от Конгреса на своя страна. Напротив, Демократите наричат стената неморална и отказват да преговарят за изграждането й, докато правителството не започне да работи.

Вече един месец това не се случва, а резултатите от това – стотици хиляди американски служители останаха без заплати и храна. А е само средата на мандата на президента.

Между другото тази патова ситуация показа няколко основни черти на управлението на Тръмп: очевидният му недостиг на съпричастност (в този случай към работниците си); не може да поеме отговорност за действията си, особено след като е обещал, че няма да допусне подобно нещо; неговата склонност към отмъщение, когато говорим за политически врагове; фактът, че той неразбира политиките на демокрацията.

В събота Тръмп отправи нова оферта за прекратяване на кризата, предлагайки три години защита от депортиране на някои мигранти, включително на млади хора, в замяна на финансиране за стената.

В речта си той определи предложението си като „ясно, справедливо, разумно и правилно”. Демократите пак го отрязаха.

Тръмп прие спирането на работата на правителството като ПР предизвикателство. Той използва почти всеки инструмент на своя офис, включително обръщение от Овалния кабинет. Той лично посети границата на САЩ и Мексико, за да убеди избирателите си, че ситуацията на границата е достигнала кризисни нива и може да бъде решена само чрез изграждането на физическа бариера.

Съветниците на Доналд Тръмп твърдят, че президентът е успял да образова и убеди американците. Не това показват социологическите проучвания. Ако изборите бяха днес, Тръмп щеше да загуби изборите, показват анкетите.

Над 53% от американците го обвиняват, че е възпрепятствал работата на правителството. Рейтингите му за одобрение продължават да падат.

И цялата тази несигурност е напът да срине фондовите пазари. В комбинация с търговската война с в Китай, опасенията стават все по-реални.

Критики към държавния глава се чуха и от неговата партия. Те твърдят, че администрацията не е била подготвена за толкова дълго спиране на работата, а парите в резерв вече са на привършване. Макар че, бяха направени опити за частично възстановяване работата на ключови ведомства, финансите вече свършват, а споразумение между Тръмп и демократите не изглежда като възможен вариант.

А иначе днес се навършват 2 години от встъпването му в длъжност. Какво още ще се случи, докато той управлява, никой не може дори да предположи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!