Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

В следващите два дни в България ще се проведе мисия на Венецианската комисия. Експертите ще бъдат тук, за да обсъдят с Министерството на правосъдието, с ръководството на прокуратурата, с членове на Висшия съдебен съвет и с политически партии проекти на два закона от особена важност. Това обяви на брифинг пред журналисти министърът на правосъдието Крум Зарков.

Единият от законопроектите касае възможността за наказателно преследване на главния прокурор и механизма, който е предложен за това, както и възможността за обжалване на отказите от образуване на досъдебно производство. Пакетът от промени в НПК, ЗСВ бе изпратен на комисията от предишния министър на правосъдието Надежда Йорданова. Вижте повече.

„Това са теми, с които България се бори от прекалено дълго време, теми, които са били обект на нееднократни препоръки на самата Венецианска комисия и на осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека“, каза Зарков.

Освен това по време на мисията си в София, Венецианската комисия ще обсъди и предложените промени в Закона за съдебната власт, които засягат правомощия на Инспектората към ВСС по създаване и отстояване на етични стандарти на магистратурата.

Министерството организира поисканите от представителите на ВК срещи и с други институции, за да вземат крайно становище, което ще бъде прието в края на месец октомври на редовно заседание на комисията.

Министър Крум Зарков постави и въпроса за предстоящия избор на нов директор на Националната следствена служба (НСлС) и го определи като въпрос „от изключително значение“. По-рано днес главният прокурор Иван Гешев и двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев предлагат Борислав Сарафов за втори мандат като директор на Националната следствена служба. Вижте повече.

„Разбрах, че главният прокурор и двама членове на прокурорската колегия на ВСС вече са упражнили правото си на номинация. Такова право има и министърът на правосъдието. Нашият подход обаче ще е друг. Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията НСлС, искаме да чуем техния глас, преди да решим дали да упражним правомощието си за номинации. Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставен единствено в ръцете на кадровици и политици“.

Правосъдният министър призова следователите „да намерят необходимия начин“, за да изразят в следващите две седмици, открити за номинации, своето становище кой, според тях, е най-подходящ да оглави националната служба. „Не бих се поколебал да внеса тяхното предложение за директор на НСлС“, категоричен бе Зарков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук