танкове

Десетки употребявани танкове „Леопард 1”, принадлежали някога на Белгия, са купени от неназована европейска държава за Украйна.

Търговецът, продал танковете, отказа да съобщи каква е цената на сделката, както и кое е правителството купувач. „Леопард 1” са германски танкове, които са по-леки от „Леопард 2” и имат различен тип основно оръдие. Продадените сега бройки са модернизирани за последен път през 90-те години, съобщи NOVA.

Досега само Германия, Нидерландия и Дания са заявявали публично, че ще предоставят от

по-стария модел танкове

на украинската армия.

В същото време украинските специални служби са предотвратили опит на руски хакери да проникнат в бойната информационна система на Въоръжените сили на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление в Телеграм на украинската служба за сигурност.

Украйна съобщи за увеличаване на руските хакерски опити срещу компютърните системи на украинското правителство, въоръжените сили и енергийния сектор от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 година. Русия многократно е отричала подобни обвинения.

„В резултат на комплексни мерки украинската служба за сигурност разкри и блокира незаконните действия на руски хакери, които се опитаха

да проникнат в украинските военни мрежи

и да предприемат събиране на разузнавателна информация“, се казва в изявлението на службата.

Според изявлението руските хакери са се опитали да получат достъп до „чувствителна информация за действията на украинските въоръжени сили, за местоположението и движението на частите за отбрана, както и за техническата им поддръжка“.

Украинската служба за сигурност посочи, че отговорността за атаката е на руски хакерски екип, известен в средите на киберсигурността като „Сандуърм“ (Sandworm). Нейните киберспециалисти са открили, че хакерите са планирали да използват украински военни таблети, за да разпространяват вируси в бойната система на Украйна, допълни службата.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук