Кириакос Мицотакис
на снимката: Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис

Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис каза на днешния дебат около гласуване на доверие от страна на правителството, като повтори позицията си, че даването на вот на доверие означава „да“ на Договора от Преспа, „което е голямо отстъпване от националното“.

„Официално на днешната сесия трябва да се даде доверие на правителството, но в действителност това е последният акт от трупането на тежест през последните четири години върху гръцкия народ. Беден театър, поставен от Алексис Ципрас и Панос Каменос с три цели: първо, СИРИЗА да получи още няколко месеца власт, второ, да ратифицира Договора за Преспа и на трето място да запази като парламентарна група формацията „Независими гърци“, за да може лидерът да запази своите привилегии“, каза Мицотакис.

Лидерът на „Нова демокрация“ отговори на Ципрас по отношение на твърдението на гръцкия премиер, че в преговорите за името на Македония съществува национална линия.

“Вие, г-н Ципрас, отстъпихте македонска идентичност и македонски език на Скопие. Всъщност кога такова нещо е било част от националната линия? Защо някои казаха „не“, когато тези неща бяха поискани, а вие казахте „да“, подчерта Мицотакис.

Успоредно с това той обвини неотдавнашния коалиционен партньор в правителството, Панос Каменос, за когото каза, че заедно с Ципрас са сътрудници и ще трябва да се оправдават пред гръцкия народ, но и пред историята.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!