Младен Маринов
На снимката: министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Държавата няма достатъчно ресурс, за да финансира отстраняването на всички поражения от снощните валежи. Оказва се, че са необходими четири пъти повече пари, отколкото са налични. Това стана ясно, след като министърът на вътрешните работи Младен Маринов посети Велико Търново, където направи оглед на щетите от проливните дъждове.

„Гледаме да правим максимално да покрием всички нужди в цялата страна. Разбирам, че всяко населено място има специфика, но като заявки трябват около 300 милиона, а знаете, те са около 70. – коментира Маринов пред БНР – Трябва приоритетно и процентно да отговаряме на всички нужди.

Според него в момента най-важно е да се разположат необходимите съоръжения по поречието на река Янтра, в случай, че нивото на водата стане критично. Министърът посочи като приоритет и почистването на речните корита, тъй като не само дъждовете са причина за наводненията.

Ето защо Националното сдружение на общините (НСОРБ) е отправило искане до Брюксел за пари за превантивни дейности. Според кмета на Велико Търново Даниел Панов, ако има повече средства за превенция, много по-малко пари ще се дават за отстраняване на щетите от бедствия и аварии.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов допълни, че в момента три язовира преливат през преливниците и няма място за притеснение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук