Над 30 000 кюрди проведоха демонстрация в германския град Франкфурт срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Протестиращите са се събрали от цяла Германия в навечерието на кюрдските новогодишни празници. Те призоваха за демокрация и гласуването с отрицателен вот на предстоящия референдум следващия месец в Турция. Ако националното допитване е с положителен резултат, това ще разреши увеличаване на президентските правомощия. Така той ще може да издава укази, да декларира извънредно положение, да назначава министри и държавни служители и да разпуска на парламента.

Турция осъди протестта като „неприемлив” и обвини Германия в лицемерие за това, че е разрешила провеждането му.   Това нагнетява още повече дипломатическият скандал между двете страни, който ескалацира, когато преди две седмици Германия не позволи на турските министри да проведат проправителствени митинги в страната.

Пресаташето на Ердоган – Ибрахим Калин, определи като недопустимо демонстрирането на символика на Кюрдската работническа партия, която е смятана за терористична организация.

„Още веднъж напомняме на европейските страни – на 16 април решението ще вземе турската нация, а не Европа”, заяви Калин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!