Народно събрание
Снимка: БТА

Парламентът отхвърли облекчаването на условията за провеждане на референдуми – с  58 гласа „за“, 2 „против“ и 86 „въздържали се“.

Вносители на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бяха „Има такъв народ“, припомня БНР.

В проекта се предвиждаше необходимия брой подписи за свикване на местни и национални референдуми да бъде намален наполовина, като за националните

референдуми подписите падат от 400 хил. на 200 000, да се увеличи срокът за

събиране на подписи от 3 на 5 месеца, да се премахне прага за признаване на един референдум за валиден (сега този праг е броят на участвалите в последните парламентарни избори), както и да премахне изискването подписката да се представи в структуриран електронен вид, както и се въвежда ново изискване – референдумите да се произвеждат заедно с избори, за да се осигури високо участие.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС настоя за разграничение на изискванията към местните и националните допитвания.

„Аз съм „за“ да се прегледа законът за референдумите, да се прегледа в частта местни референдуми и там наистина трябва да се облекчи режимът за провеждане на местни референдуми по местни въпроси, които засягат хората. Но такъв референдум национален, ако ние свалим квотата, тази държава си отива, разбирате ли, отива си. Искаме ли да разпаднем политическата система?“, поясни Чолаков.

Той обяви, че ще внесе предложение всички проекти за изменения в Закона за референдумите в Изборния кодекс и в Наказателния кодекс да минават за прецизиране първо през работна група, преди да влязат за обсъждане в пленарна зала.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ адмирираха тази идея, като депутатът Даниела Божинова представи резултати от международни изследвания, според които в държавите, в които се правят повече преки допитвания, включително и по данъчни въпроси, индексът на щастие е бил по-висок.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов възрази срещу идеите на Радомир Чолаков.

„Отвратително е внушението, което правите, че референдумите водят до разпад на политическата система. Кой сте вие? Разбирате повече от българския народ. Затова не измествайте центъра на дебата. Дебатът е да облекчим българите да имат право да си казват мнението, а не да даваме примери как те никога не бива да правят това“, каза той.

След гласуването съпартиецът му Станислав Балабанов обвини управляващите, че са отхвърли законопроекта, за да внесат подобен от свое име след няколко месеца.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук