Два от най-големите конгломерати на луксозни стоки в света ще спрат да работят с нездравословни слаби модели, като част от съвместна харта. Решението бе взето в навечерието на Седмицата на модата в Ню Йорк.

Пактът, приет от френските корпорации LVMH и Kering, които притежават марки като Dior, Gucci и Louis Vuitton, ще изисква от  моделите предоставяне на медицински сертификати, доказващи, че са здрави, преди да могат да работят.

„Надяваме се да вдъхновим цялата индустрия да последва примера, като по този начин модния бизнес ще започне да работи по различен от досегашния начин”, каза изпълнителният директор на Kering Франсоа-Анри Пино.

„Хартата” ще предпазва моделите и няма да налага на публиката образци, които предразполагат към хранителни разстройства от типа на анорексията. Новите правила забраняват работата с модели под размер 34 за жените и под 44 за мъжете.

През 2015г. Франция прие закон, който забранява използването на прекалено слаби модели. Наказанията за до 6 месеца затвор и глоби, достигащи 75 хил. евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!