Китай има икономическите инструменти, за да окаже натиск върху Северна Корея, но се страхува да не би да притисне правителството на Ким Чен-ун толкова силно, че то да се срине, пише Асошиейтед прес.

Въпреки, че Китай отдавна е основният търговски партньор на Севера и дипломатически защитник, ядрените и ракетните изпитания на Ким накараха китайските лидери да се отдръпнат. Те подкрепиха приетите миналия месец санкции на ООН, които намаляват приходите на Северна Корея и забраняват продажбите на въглища и желязна руда.

Президентът Доналд Тръмп и други призовават Китай да използва своите средства за влияние, за да направи повече за спиране на ядреното развитие на Севера.

Пекин се опита да предотврати последния ядрен опит, извършен в неделя, като предупреди Пхенян, че подобно събитие ще доведе до още по-болезнени наказания.

Китайските лидери обаче се тревожат от нестабилност на Корейския полуостров, ако режимът на Ким рухне. Това би премахнало буфер между Китай и Южна Корея – тежковъоръжен съюзник на САЩ с американски войски на своя земя. Ето някои от възможностите, които Китай използва или може да използва, и защо други варианти са малко вероятни.

Търговия, която Китай вече прекъсна

Пекин спря да внася севернокорейски въглища през февруари, лишавайки правителството на Ким от най-големия му източник на приходи за плащане на вноса. Проверките, които влязоха в сила във вторник при одобрените от ООН санкции на Съвета за сигурност, формализират забраната за въглища и премахват вноса на железни и оловни руди, както и морски дарове. На севернокорейските компании, опериращи в Китай, също им е забранено да започват нови проекти, които биха могли да генерират допълнителни приходи.

Търговия, която Китай може да прекъсне

Петролът е най-силното оръжие на Пекин. 90%  процента от доставките на Севера идват от Китай. Китай спря петролните доставки за три дни през 2003г., за да изрази гнева си след севернокорейски ядрен опит.

„Прекъсването на този поток вероятно ще има незабавно и скъпоструващо въздействие върху икономиката на Северна Корея”, заяви в доклад „Юрейша груп”.

Такава болезнена стъпка обаче може да разруши отношенията, заличавайки влиянието на Пекин над Пхенян,  Мьон-хюн Го от южнокорейския институт „Асан”. Пекин също така има възможност да забрани вноса на произведени в Северна Корея дрехи, което е най-големият останал източник на приходи от износ. Това би навредило на китайските компании, които са част от тази верига за доставки, които са част от тази снабдителна верига, и на севернокорейски отрасъл, който китайските лидери искат да се развива като начин за увеличаване на благосъстоянието и стабилността на страната.

Търговия, която Китай едва ли би прекъснал

Китай е най-големият чуждестранен вносител на храни за Северна Корея, която има ограничени обработваеми площи и разчита на внос за запълване на недостига. Китайски изследователи казват, че Пекин ще отхвърли натиска за прекъсване на хранителните доставки, страхувайки се да не би това да причини широкоразпространен глад и евентуално да предизвика вълна от бежанци към Североизточен Китай. Спирането на съветските помощи допринесе за масов глад, обвиняван за смъртта на стотици хиляди хора през 1990-те години, което доведе икономиката до ръба на рухването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!