Шмигус-Дингус

В Полша има една доста свежа, в буквален и преносен смисъл, традиция. Тя се отбелязва в първия понеделник след католическия Великден.

Традицията датира още от още от кръщенето на полския княз Мешко I на Велики понеделник през 966 г.

Шмигус-Дингус

Светлият понеделник е вторият ден от празнуването на христовото възкресение. Тогава се отбелязва и празникът Шмигус-Дингус, когато всички се поливат с вода. Още се нарича и мокър понеделник.

Той е също много стар и вероятно корените му можем да търсим в обредите, свързани с вярата в благотворните свойства на водата.

Шмигус-Дингус

Празникът е прекрасно забавление за цялото семейство и чудесна възможност за вършене на лудории в съответствие с народните традиции.

Още в миналото всички са се поливали с вода – в именията с по няколко капки парфюмирана вода, на село – с кофи и кани.

Шмигус-Дингус

Много девойки са потапяни в реката или в корито с вода. Въпреки писъците девойките не се оплаквали, защото вярването е, че водата на светли понеделник “ще им направи бяло и червено лицето”.

Освен това броят на момците, преследващи девойките, бил мерило за тяхната хубост. Родителите също не били против поливането на дъщерите им, защото за бащите мократа до кости дъщеря означавала добра реколта в полето и приплод от животните.

Шмигус-Дингус

И в днешно време тази традиция се спазва – хората се поливат с вода за здраве. Водата символизира пречистването и прераждането, което носи и настъпващата пролет.

Шмигус-Дингус

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук