Молдова подаде молба за членство в ЕС и засилване на прозападния курс на страната в контекста на войната в Украйна и дни след като президентът на страната Зеленски подписа искане за незабавно членство в ЕС, докато се бори с нахлуването на руските сили. 

Президентът на Молдова Мая Санду, министър-председателят и председателят на парламента подписаха документа по време на брифинг в столицата Кишинев.

„Отне 30 години на Молдова, за да достигне зрялост, но днес страната е готова да поеме отговорност за собственото си бъдеще“, каза Санду, преди да вдигне подписания документ.

Заявлението ще бъде изпратено в Брюксел в следващите дни.

Молдова подписа споразумението за асоцииране с ЕС през 2014 г., като пое редица ангажименти. Кишинев се задължи да приведе местните закони в съответствие със стандартите на ЕС и да съгласува външната си политика. В замяна на това републиката получи безвизов режим с ЕС и беше създадена зона за свободна търговия

Грузия също даде сигнали, че би подала молба за членство. Трите държави са част от политиката на ЕС за Източното партньорство.

 Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук