Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Да не допускаме ожесточението, което опустошава в Украйна, в нашия дом, призова президентът Румен Радев в словото си навръх Трети март от площад „Народно събрание”.

В словото си президентът акцентира върху войната в Украйна и призова към съпричастност с търсещите убежище.

Публикуваме цялото слово на държавния глава: 

Воюват синовете на два братски народа, чиито деди са положили кости на наша земя, сражавайки се рамо до рамо за нашата свобода. За нас, българите, тази братоубийствена война днес е особено болезнена. Затова призовавам да не се поддаваме, да не допускаме ожесточението, което опустошава земите на север в Украйна да се всели и в нашите сърца, да влезе и в нашия дом. Така, както преди години, нека и днес отворим обятия към всички бедстващи. Така, както преди години нашите предци намираха убежище в Киев, Одеса, Москва и Петербург. Нека бъдем хора.

Надигнаха се гласове да не отбелязваме днешния празник, но тъкмо ревизиите на историята са причина за много трагедии.

Не, ние сме тук, за да почетем имената на нашите възрожденци, на нашите четници, на Паисий, на Раковски, на Левски, на Ботев, на всички, които с делото и саможертвата си напредваха и доближаваха възкресението на България.

Днес си спомняме за благородните умове на Толстой, Достоевски, Тургенев, Гладстон, Дарвин, на Виктор Юго, Джанюариъс Макгахан и Юджийн Скайлер, които събудиха съпричастността на света към съдбата на българския народ.

Днес отдаваме почит на доблестните войни от Освободителната армия без значение дали по произход са руснаци, украинци, белоруси, румънци или финландци. Всички те са в пантеона на нашата, българската свобода. Почитаме паметта на храбрите ни опълченци. Ничия памет не заслужава да бъде хвърляна на политическите бесове.
Наш дълг е да пазим историята от домогванията на безродници и осквернители. Защото народ, който допусне да изгуби паметта си, е обречен да изгуби и свободата си.
Вечна слава на хилядите знайни и безименни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството!

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук