Днес в Молдова се провеждат парламентарни избори, след хаотични последни дни на предизборна кампания в малката бивша съветска република, която отдавна е разделена между проруски и проевропейски настроения, пише АФП.

Затворена между Украйна и Румъния, Молдова се опитва да намери своето място след получаването на независимост при разпадането на Съветския съюз през 1991 година, коментират международните анализатори.

Гласуването в неделя се очертава като тристранна надпревара между проруската социалистическа партия на президента Игор Додон, управляващата Демократическа партия и Проевропейския алианс.

Докато мнозина от 3,5 милионното население на страната искат поддържането на тесни връзки с Русия, други се опитват да следват примера на Румъния – с която Молдова споделя език и дълга история – и гледат на запад към Европейския съюз.

Гласуването ще се проведе по нова избирателна система, която разпределя местата в 101-местния парламент.

Изборните секции отварят в 7:00 часа, а ще затворят в 21:00 часа, като резултатите ще бъдат обявени в понеделник сутринта.

Промосковската партия на Додон води, според последните проучвания на общественото мнение. Тя се застъпва за това Молдова да се присъедини към руския Евразийски икономически съюз вместо към ЕС.

Алиансът на проевропейските партии, който подкрепя присъединяването към ЕС и НАТО, е на второ място.

На трето място е лявоцентристката Демократическа партия, с лидер мощния олигарх Влад Плахотнюк, която има мнозинство в сегашния парламент и е съставила правителството. Демократическата партия се обявява за баланс между Москва и Брюксел.

Вероятно никоя партия няма да спечели мнозинството, необходимо за формиране на правителство, а анализаторите се опасяват от период на нестабилност след вота.

Молдова, която няма излаз на море, е една от най-бедните страни в Европа, чийто БВП на глава от населението през 2018 година е четири пъти по-малък от този на съседна Румъния, показват данни на Световната банка. Икономиката на Молдова разчита основно на паричните преводи, изпращани от молдовци, работещи в чужбина, но също и на земеделието и винената индустрия, чиито продукти се изнасят предимно в Източна Европа и Китай.

Москва не спира да подхранва напрежението в страната. Руските власти обвиниха в петък лидера на управляващата партия Плахотнюк, че е ръководил мащабна схема за пране на пари между 2013 и 2014 година.

Неговата партия определи това като „намеса“ във вота от страна на Москва.

Молдова подписа споразумение за асоцииране с ЕС през 2014 година, но миналата година Брюксел намали финансовата си помощ за страната, позовавайки се на „влошаване на върховенството на закона“, като се позова основно на борбата на страната срещу корупцията.

През ноември 2018 година ЕС прие резолюция, в която се казва, че Молдова е „в плен на олигархични интереси“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук