протест преди конференцията на ГЕРБ

Днес в „София Тех Парк” ПП ГЕРБ проведе конференция, в която участваха целият кабинет, евродепутатите на ГЕРБ, парламентарната група, областните координатори и други членове на партията. Конференцията им обаче не мина без напрежение.

протест в София

Още преди началото на събирането, пред „София Тех Парк” се събраха 200-300 протестиращи, които блокираха кръстовището на 4-ти километър, като непрекъснато пресичаха пешеходната пътека.

протест в София

Когато делегатите на ГЕРБ започнаха да пристигат, демонстрантите ги освиркаха. И въпреки засиленото полицейско присъствие в района, в крайна сметка се стигна до сблъсъци между демонстрантите и членовете на ГЕРБ.

протест в София

Пред ДЕБАТИ.БГ Настимир Ананиев, бивш народен представител, а сега председател на партия „Волт” разказа, че едно от протестиращите момчета е било набито от членове на ГЕРБ.

протест в София

Наш репортер успя да разговаря с въпросното момче. То разказа, че са го нападнали мъже с черни тениски, които са му разкървавили скулата.

Момчето разказа, че 5-6 човека дърпали телефоните на протестиращите и ги чупели в земята.

Нападение срещу журналисти

За това свидетелства и клип, качен от журналиста Генка Шикерова в социалните мрежи. На него се вижда как добре сложени момчета, с черни дрехи, но с маски, дърпат телефона на журналиста Полина Паунова от „Свободна Европа” и го хвърлят на земята. Тя се опита да говори с младежите, които по-рано нападнаха един от протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов.

Той отказа да отговори на въпроси как се казва и от къде е и бе оставен да се отдалечи необезпокоявано от охраната, която само го насочи да се мръдне настрана. „Не ти е тук мястото“, обърна се към Паунова човек със стикер на ГЕРБ, залепен на дрехата си и заяви,ч е трети път ѝ хвърляли телефона.

От клипа се вижда, че възрастен мъж, представящ се за охрана, обижда двете журналистки и не ги допуска до мероприятието, въпреки че те имат право да са там, ако покажат журналистическа и лични карти.

След края

След края на конференцията, протестиращи блокираха автомобилите, с които делегатите на ГЕРБ се опитаха да напуснат паркинга на зала „Арена Армеец“.

Пешеходци блокираха булеварда, а част от автомобилите опитаха да направят обратен завой на бул. „Асен Йорданов“.

протест в София

Дойде полиция, която се опита да регулира движението, а в резултат част от колите се оказаха една срещу друга на платното.

Впоследствие на мястото дойдоха много полицаи, които направиха кордон и изтласкаха протестиращите, а движението в момента се освобождава.

Позицията на МВР

МВР оправда засиленото полицейско присъствие в района на националната конференция на ГЕРБ с „възникнало напрежение между протестиращи и участници в партиен форум“.

протест в София

От МВР посочват, че в района на „София тех парк“ са се събрали около 50 протестиращи, а са получени множество сигнали, че в района на 4-и километър групи пресичат постоянно пешеходните пътеки и така затрудняват пристигането на делегатите и придвижването на столичани.

ГЕРБ се разграничиха

В прессъобщение, изпратено до медиите от ПП ГЕРБ, пише:

„ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност.

ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от „София Тех Парк“.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!