И износът, и вносът в Турция са сериозно засегнати от коронавируса, като през април се наблюдава значителен спад., съобщи в. „Сабах”. Износът е спаднал с 41,38% на годишна база до 9 милиарда долара за месеца, показват предварителните данни на министерството на търговията, публикувани в понеделник.

Вносът намалява с 28,31% до близо 12,9 милиарда долара, което представлява дефицит във външната търговия от 3,4 милиарда долара. Обемът на външната търговия на страната намаля с 34,31% на годишна база до 21,9 милиарда долара през април, показват данните.

В изявлението на министерството за спада на обема на износа на страната вината се търси в пандемията на коронавирус през месеца. Данните показват също, че коефициентът на покритие на износа към вноса през април е 69,4%, което е по-ниско от 84,9% през същия месец на миналата година.

Граничните карантинни ограничения, както и свиването на пазара и търсенето в страните от Европейския съюз са основните причини за спада на износа през април, се казва в изявлението. Ръководителят на Асамблеята на турските износители Исмаил Гюле обаче подчерта, че износът за 53 страни се е увеличил миналия месец, „въпреки негативните перспективи в световната търговия“.

Износът за ЕС, основният търговски партньор на Турция, възлиза на 3,7 милиарда долара. Водещите пазари за износ на турски продукти са Германия с 862 милиона долара, САЩ с 606 милиона долара и Ирак с 564 милиона долара, гласи изявление.

Подчертавайки, че селското стопанство е било най-слабо засегнато от шока в търсенето, предизвикан от глобалната епидемия, Гюле заяви:

„Този процес е важен, особено по отношение на това да ни напомни колко стратегически са секторите на храните и медицинските продукти. В този случай Турция показа колко важна е ролята й във веригата на доставките.“

Гюле подчерта, че през април секторът на химическите продукти реализира най-голям износ, като реализира чуждестранни продажби на стойност близо 1,3 милиарда долара. Следват стоманодобивната и електрическата промишленост, като износът съответно възлиза на близо 903,1 милиона долара и 620,6 милиона долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!