Александър Вучич
На снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич в условия на извънредно положение съобщи, че парламентарните избори ще се проведат на 21-ви юни, предаде РТС. Решението бе обявено след среща на партиите с партиите, които ще участват във вота. Огромна част от опозиционните формации възнамеряват да не участват в изборите поради липсата на елементарни условия за свободни избори.

Вучич подчерта, че през месец май няма да има митинги, нито на закрито, нито на открито пространство. Поради извънредното положение в Сърбия не бяха проведени парламентарните избори на 26-и април. През следващите дни се очаква парламентът да премахне извънредното положение.

Снощи лидерът на Партията за свобода и правда Драган Джилас обяви в социалните медии, че привържениците на властта в продължение на десет минути от високоговорител на тераса в неговия квартал на висок глас са скандирали „Джилас е крадец“, което смущавало децата му, разплакало ги е и ги е накарало „да треперят от страх“.

Опозиционни партии и асоциации, като Движение „Обединена демократична Сърбия“ и лидерът на Движението за свободни граждани Сергей Трифунович, също реагираха на събитията, наричайки ги „чист терор“ и обвинявайки за тях президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СПП).

„Коронавирусната епидемия за Вучич е също като бомбардировките за Слободан Милошевич“, каза Трифунович.

Той каза, че единственият начин за реакция е чрез сила.

Днес лидерът на „Двери“ Бошко Обрадович отправи писмено изявление, в което твърди, че след всичко, което се е случило снощи, изборите трябва да бъдат отложени незабавно и първо трябва да се зададе въпросът как мирно да се избегне сценарият на гражданска война, който управляващата СПП започна през последните няколко дни с проникването в сгради на гражданите и с директен контакт с децата на един от лидерите на опозицията.

Съюз за Сърбия (СзС) също реагира, като заяви, че сплашването на семейството на един от лидерите на коалицията Драган Джилас показва, че властите са „пресекли линията на цивилизованата политическа компетентност и здравия разум“ и са влезли в най-мрачната си фаза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!