еврозоната
на снимката: Министърът на финансите Владислав Горанов

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг с участието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, правосъдния министър Данаил Кирилов и министъра на транспорта Росен Желязков. На пресконференцията се изговориха много думи, но стана ясно единствено, че от 13 май извънредното положение отпада, а след това ще останат някои разширени правомощия на здравния министър да налага решения във връзка с противоепидемичната обстановка. Частта с въпросите на журналистите беше редуцирана и в крайна сметка от думите на Горанов се разбра, че подробности ще научим от новия проектозакон, който ще бъде публикуван утре.

„Ще запазим програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дадват по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка – съобщи Горанов – Предвидили сме действието на някои от тях да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение на 13 май.“

Промените ще влязат с изменения в Закона за здравето. С преходни и заключителни разпоредби на закона се изменя и Закона за извънредното положение, поясни още финансовият министър. От думите на Горанов стана ясно, че управляващите са се обединили около това, че трябва да се преминава към действия, свързани към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот.

„Надявам се преди изтичането на извънредното положение с нашите коалиционни патрньори и партиите, които ни подкрепят, да приемем този закон, който да даде перспектива за постепенно възстановяване на живота след пандемичната обстановка“, добави още Горанов.

Независимо от това, че няма да продължи извънредното положение, продължават да важат противоепидемични мерки. Това налага промяна в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Министърът на здравеопазването с наредба ще може да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразна болест, на заразоносители, на контактните лица, на карантината и на лицата, влезели на територията на страната от други държави. Министърът на здравеопазването ще може по предложение на държавния главен здравен инспектор да обявява извънредна обстановка на територията на страната или на отделни територии на страната“, обясни Ананиев.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов на същия брифинг. Възобновява разглеждането на всички дела, допълни той.

Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения. Нотариуси и съдии по вписвания започват работа в пълен обем, посочи Кирилов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!