Мощни дъждове засегнаха Италия, като най-тежко засегнатите райони бяха на юг и Венеция. 80 % от града е наводнен. На местните жителите е препоръчано при възможност да не излизат навън.

Обилните валежи затвориха училища в няколко южни градове, включително Таранто, Бриндизи и Матера, както и сицилианските градове Позало и Ното, според националната метеорологична служба.

В Матера, тазгодишната Европейска столица на културата, торнадо предизвика падане на дървета и лампи, като повреди многобройни покриви и сгради. Няма съобщения за пострадали.

Във Венеция прочутият площад „Сан Марко“ беше потопен поради изключително интензивните високи води, които надхвърлиха 1 метър.

Площадът е особено засегнат от приливите и отливите, тъй като е разположен в една от най-ниските части на града.

Вестибюлът на базиликата също беше залят с вода.

Пиерпаоло Кампострини, член на съвета на базиликата „Сан Марко”, заяви, че мащабът на наводнението  е бил виждан само пет пъти в дългата история на базиликата, чието строителство започва през 828 г. и която е възстановена след пожар през 1063 година.

По-високо ниво на водата – 190 см – е регистрирано само през 1966 г., когато наводнения има и в други италиански градове, включително Флоренция. Този път преживяваме истинска катастрофа и няма как да няма щети, каза кметът на Венеция Луиджи Бруняро. На жителите на града им е препоръчано, ако могат, да не излизат на улицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!