Шимпанзета нападат хора в Уганда, и това е част от част от тревожна тенденция, продължаваща в страната от няколко години, довела до смърт и наранявания.

National Geographic съобщи, че проблемът продължава от няколко години, позовавайки се на инцидент през 2014 г., при който се наблюдава, че шимпанзета фатално атакували 2-годишно дете.

„Шимпанзето дойде в градината, докато копая“, казва Нтегека Семата в интервю за изданието. Тя каза, че четирите й малки деца били с нея и докато тя се обърнала с гръб, за да вземе вода, шимпанзето взело бебето за ръка и избягало. Детето крещяло, карайки останалите селяни да обърнат внимание и да го подгонят, но вече било късно.

„Счупи ръката му, удари главата му, отвори стомаха и отстрани бъбреците“, каза Семата и добави, че детето е починало на път за местната болница. Оттогава Семата и съпругът й изградили бамбукова ограда около мъничкия си двор, за да предотвратят появата на шимпанзетата, уплашени, че може да се върнат. В крайна сметка те напуснали къщата си до края на 2017 г.

От инцидента през 2014 г. в село Мухороро има няколко други нападения срещу деца. Съобщава се за три смъртни случая, а в резултат на нападенията са настъпили 6 допълнителни наранявания.

Причините, поради които шимпанзетата действат така насилствено, остават неизвестни. National Geographic предполага, че една от възможностите може да бъде „загуба на местообитание“, настъпила в цялата западна част на страната.

„Гората, която някога е покривала тези хълмове, сега до голяма степен е изчезнала, голяма част от нея е изсечена през последните десетилетия за дървесина и дърва за огрев или се прочиства, за да се освободи земя зя зясяждяну ня полезни култури.”, се казва в становището на National Geographic.

Органът за дивата природа на Уганда (UWA) е запознат с проблема. На своя уебсайт той отбелязва, че шимпанзетата могат да бъдат „агресивни и враждебни”, особено към непознати“. Изпълнителният директор на UWA Сам Mwandha заяви наскоро, че е „трудно“ или дори „невъзможно“ да се предотврати разчистването на зоните.

Шимпанзетата са посочени като застрашени според Международния съюз за опазване на природата, тъй като се смята, че на африканския континент има под 300 000 шимпанзета. В Уганда е незаконно да се убиват шимпанзета, но от време на време се дава разрешение, ако мъжкия екземпляр проявява агресия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!