Земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разтърси Източна Турция, съобщава Европейско-средиземноморската сеизмологична служба. То бе регистрирано в 20:55 часа местно време (19:55 часа българско време), показва справка на официалната интернет страница на сеизмологичния център. За съжаление първоначалните сведения за липса на жертви не се потвърдиха и вече е ясно, че са загинали поне 20 души, а ранените са над 1 000.

Епицентърът е на 10 километра от град Доганьол, провинция Малатия и на 32 километра от град Елязъг, с дълбочина от 2 километра под земната кора. Земетресението е било усетено и в други вилаети – Адана и Самсун.

Последвали са вторични трусове, някои със сила над 5 по Рихтер. Вчера трус с магнитуд 5,4 бе усетен в западния вилает Маниса.

Хиляди турци прекараха нощта по улиците след земетресението, което разтърси източните части на страната снощи, съобщава Анадолската информационна агенция.

Епицентърът на земния трус беше в източната турска област Елязъг, но трусът е бил усетен дори и в съседни страни като Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.

Властите в областите Сивридж и Елязъг са отворили залите на спортни комплекси и конферетнти зали, за да могат жителите да пренощуват на топло, след като през нощта градусите са паднали до -12.

На хората са били осигурени храни и напитки. Въпреки това много хора, уплашени от последващи трусове, са останали да пренощуват по паркове и градинки.

Провинцията е гъсто населена – в нея живеят около 400 хиляди души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!