Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън подписа текста на споразумението с Европейския съюз за условията за излизане на Великобритания от ЕС, гласи съобщение, разпространено от кабинета на държавния глава.

Подписването на документа на „Даунинг стрийт“ 10 в присъствието на представители на ЕС и британското външно министерство е формална процедура, след която споразумението ще бъде внесено за ратификация в Европейския съюз. В четвъртък британската кралица Елизабет II одобри законопроекта за оттеглянето на кралството от общността, като по този начин завърши одобрението на сделката с Европейския съюз от британска страна.

„Подписването на споразумението за излизане от ЕС е разтърсващ момент. Резултатите от референдума през 2016 г. най-накрая са взети предвид и спорът от последните години приключва“, заяви Джонсън в изявление, подчертавайки, че сега властите на Обединеното кралство ще се съсредоточат върху решаването на вътрешни проблеми, както и на формирането на ново партньорство с ЕС „при равни условия“.

По-рано в петък текстът на споразумението беше подписан от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Гласуването на документа в Европейския парламент ще се проведе на 29 януари, след което той ще бъде официално одобрен от Съвета на ЕС.

След 31 януари, когато Брекзит вече е факт, ще започне преходен период, през който отношенията на Европейската общност и Великобритания няма да претърпят практически никакви промени. Този етап трябва да бъде завършен на 31 декември и през това време Лондон възнамерява да се договори с Брюксел за ново търговско споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!