Гражданите трябва да участват по-активно във вземането на важни политически решения. Това става ясно от препоръките на „Прозрачност без граници”, след проведено международно изследване за индекс за възприятие на корупцията. От сто пункта, България има 43, което, според организацията означава, че у нас има сериозни проблеми с корупцията. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ програмният директор на „Прозрачност без граници” в България Ваня Кашукеева-Нушева каза, че у нас няма регламент кой може да участва и по какъв начин в консултативните програми.

„Един от големите проблеми, когато говорим за гражданското участие, за участието в консултативни програми е, че при нас липсва рамка: кой може да участва, по какъв начин са поканени в институцията, какво е влиянието на предложенията, по които неправителствени организации, които граждани и представители на местните общности формулират и отправят към институциите. Това са въпроси без ясен отговор в България. Знаете, че обществените обсъждания са една от големите теми, които на местно ниво са много важни и пряко засягат гражданите. Ако подобни обществени обсъждания се провеждат формално и няма последици, ако гражданите не знаят какво се случва с техните предложения и не са консултирани в процеса на вземане на важни политически решения, това невинаги води до добри резултати, задоволяващи общността, към която са насочени”, коментира Нушева.

Тя категорично заяви, че трябва да бъде установена рамка за лобистката дейност в България.

„Ние нямаме правила, по които всякакви субекти, било то икономически заинтересувани субекти или различни социални групи или организирани интереси могат да участват както в законодателния процес, така и в процеса на формиране на политики от страна на институции на изпълнителната власт и на тяхното изпълнение”.

В изследването на „Прозрачност без граници” се поставя специален акцент върху финансирането на политическата дейност.

„Ако искаме да имаме ефективно ограничаване на корупцията в публичния сектор, ако искаме да имаме процеси, в които важните политически решения се вземат в защита на обществения интерес, е много важно да наложим съвременни, ефективно прилагани правила за контрол над финансирането на политическата дейност. Тук е мястото да отбележа, че през 2019 г. бяха извършени промени в Закона за политическите партии и Изборния кодекс, които позволиха на практика неограничено и безконтролно навлизане на пари, включително на пари с неясен произход, в политическия живот на страната. С тези промени, България се оттласна назад от прилагането на международните стандарти в тази област”, каза Ваня Нушева.

Цялото интервю с програмния директор на „Прозрачност без граници” в България Ваня Кашукеева-Нушева може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!