Васил Велев

Българската индустрия и българските работодатели имат с какво да се похвалят, това обяви вчера на пресконференция на Асоциация на организациите на българските работодатели(АОБР) председателят на УС на АОБР Кирил Домусчиев.

„Макар някои да говорят за приближаваща криза, българската икономика работи стабилно, вървим нагоре” посочи Домусчиев.

На пресконференцията бяха обсъдени приоритетите на бизнеса за 2020г. Представяме Ви някои от акцентите на срещата.

Делът на сивата икономика за миналата година у нас е близо 40%

„Сегашният начин на начисляване на данък върху добавената стойност е покана към недобросъвестните икономически оператори да извършват данъчни измами.” посочи адвокат Тодор Табаков.

Според организацията един от начините за справяне с данъчните измами е разширяването на принципа на действие на обратното начисляване на ДДС, като според тях той ще създаде един много по-сигурен начин на търговията при доставките на стоки и услуги. Те посочиха, че битката за прилагането на обратното начисляване вече се води в Австрия, Чехия, Словакия, Унгария и ако новият метод бъде приет, сегашният начин на начисляване на ДДС ще стане изключение и ще се прилага само в случаите, в които обратното начисляване не би било възможно.

Табаков увери, че в тази област работодателните организации и държавата нямат разнопосочни интереси и добави, че се надява, че Министерството на финансите ще работи с другите европейски държави за преодоляване на сегашната система за облагане с ДДС, поради която всяка година нараства процентът на данъчните измами, които в рамките на ЕС надхвърлят 150 млрд. евро.

„По данни на международния валутен фонд към месец декември 2019г. делът на сивата икономика у нас 37,8%, което показва неблагоприятна тенденция за развитие. Сивата икономика е заплаха за светлия бизнес.”, посочва Кирил Домусчиев.

Друго тяхно предложение за справяне със сивата икономика е провеждането на редовен анализ заедно с работодателските организации, за да може да се различи отговорният бизнес от нелегалния такъв

„Ефективното противодействие на корупцията е основен приоритет в този смисъл, тъй като корупционните практики са тези, които улесняват сивата икономика.” заключи Домусчиев.

По високи заплати и през 2020г.

Българската икономика продължава да върви нагоре с бързи темпове посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели, но липсата на работна ръка е една от основните пречки за по-нататъшното развитие на сектора.

„Миналата година заплатите са увеличени с 12%. Ние сме една от страните с най-висок  ръст на средната заплата в Европейския съюз.”, посочва Васил Велев.

Кирил Домусчиев посочи, че работодателите са поели ангажимент средната работна заплата да продължава  да се повишава и през тази година.

В тази връзка обаче друго тяхно искане е облекчаването на вноса на чуждестранни специалисти. Господин Домусчиев посочва, че заместник министър-председателят по икономиката и демографската политика Марияна Николова е уведомила организацията, че се работи по въпроса с улесняване на взимане на българско гражданство и улесняване на режима за влизане на работници от трети страни.

Според Васил Велев увеличаването на заплатите не би било достатъчно за разрешаване на проблемите, стоящи пред българската икономика, като за пример посочва Германия, където заплатите са високи, но въпреки това тече активна политика за внос на чуждестранна работна ръка поради недостига на такава в рамките на самата държава.

Българската индустрия плаща най-високата цена за ток в Европейския съюз

„Факт е, че поради високите цени, които монополистите в Българския енергиен холдинг (БЕХ) поддържат в нашата държава през последните дни се наблюдава един парадокс, който не се е наблюдавал може би от десетилетия – България стана нетен носител на електроенергия, при положение че преди години бяхме износител„ посочва собственикът на Нова телевизия и председател на УС на АОБР за 2020г. Кирил Домусчиев.

Голяма част от мощностите престояват, а същевременно парите на пазара са най-високите в Европейския съюз, в това обаче дори не се включва Добавката задължение към обществото, която според председателя на АИКБ Васил Велев е по-скоро задължение към така наречените американски централи.

„Близо 11 евро на MW/h ние доплащаме над цената, която е на борсата, което доплащане не правят другите страни членки, тъй като при тях няма такива централи.” посочва Велев.

Предложението от организацията е тази добавка да бъде включена в цената на борсата, за да има една истинска цена и токът за вътрешния пазар и за износ да бъде един и същ. Според Велев застоялите мощности в рамките на България могат да послужат за производство и продажба на електроенергия на цена, която да бъде по-ниска от тази, на която внасяме в момента, а в случай на достатъчно натоварване е възможно да се стигне и до износ на електроенергия.

В тази връзка има няколко действия, които трябва да бъдат предприети според организацията. Първото от тях е защита в Брюксел на механизъм на капацитет за предоставяне на ограничена държавна помощ, на която база се правят търгове, в които да могат да участват и други централи освен тези в Маришкия басейн. Тази помощ би била в  много по-малки размери, отколкото сега получават американските централи, което ще доведе нормализиране на цените.

Трябва ли работодателите да плащат първите 3 дни болнични?

Работодателите застават единно зад мнението, че НОИ трябва да плаща първите 3 дни от болничните, тъй като това е осигурителен случай, за който НОИ получава осигурителни вноски както от работодателите, така и от работниците.

„Категорични сме за отмяната на временната мярка работодателите да плащат първите 3 дни за временна нетрудоспособност.”, посочва Радосвет Радев – председател на Българската стопанска камара (БСК).

От организацията подкрепят ограничаването на злоупотребата с болнични листове, но все още не са постигнали консенсус по въпроса какви биха могли да бъдат точните механизми за справянето с нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук