Системата на здравеопазването не е реформирана и не работи. Това е поводът, поради който инициатива „Единение” излезе с остра позиция срещу правителството, в която призовава за ефективни действия срещу властта. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ създателят на инициативата акад. Стефан Воденичаров каза, че във всички сфери у нас има проблеми.

„Това, което специално мен много ме ядоса е, че през последните 2-3 седмици по въпросите за здравеопазването лекари от държавни и частни болници, от Здравната каса излизат и казват, че системата не е реформирана, че системата не работи. Но ако човек се поогледа, навсякъде има проблеми – в образованието, в демографията. Навсякъде има проблеми. Виждаме, че се нуждаем от някаква реорганизация, някаква реформа. Ние не правим нищо, продължаваме да консолидираме неща, които пораждат проблеми. Не се чувстваме добре и не вървим напред. Ние от инициатива „Единение” смятаме с тази декларация да обърнем внимание на българските гражданите, че без тяхното участие няма как да се върви напред. Затова и декларацията е толкова остра, тя е насочена главно към българина, за да разбере, че по неговото поведение, по това, което прави, няма да имаме добро бъдеще”, каза акад. Воденичаров.

Той заяви, че има няколко приоритетни области, в които трябва да бъдат взети спешни мерки – здравеопазване, образование, демография.

„Това, което сега ще се опитаме да направим с нашите съмишленици, е да съберем на една маса политици и експерти в отделните области. В отделните области наши съмишленици отдавна са разработили материали и в здравеопазването, образованието, демографията, за горите, защото не може да се седне на една маса неподготвен. Ние смятаме, че колегите, към които сме се обърнали да разработят материали, са едни от добрите специалисти в тази област. Но важното е да се прояви една воля от политиците, да разберат, че те носят една отговорност към всички българи, не само към хората, които са ги избрали. И трябва като български граждани и хора, които винаги ни казват, че милеят за отечеството, да преодолеят вътрешните си неразбирателства и да седнат, за да говорим за общото си бъдеще. След това всяка партия си знае какво да прави, но ние се нуждаем от едно вътрешно пречистване, от едно чувство за солидарност, за да седнем и да пооправим малко нещата”, коментира още акад. Воденичаров.

Той обаче добави, че „Единение” не възнамерява да организира протести, а ще се опита да постигне целите си по пътя на разговорите.

Цялото интервю с акад. Стефан Воденичаров очаквайте в неделя в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!