Сергей Рябков

Ръководителят на делегацията на Москва за преговори с представители на САЩ в Женева, Швейцария, каза на 9 януари, че Кремъл е „разочарован“ от сигналите от Вашингтон и Брюксел преди срещата.

Интерфакс и информационната агенция РИА цитират руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който казва, че Москва не е оптимистично настроена към преговорите и че Съединените щати настояват за едностранни руски отстъпки.

„Няма да се съгласим на никаква отстъпка. Това е напълно изключено“, каза Рябков. „Разочаровани сме от сигналите, идващи през последните няколко дни от Вашингтон, но също и от Брюксел.“

Вашингтон казва, че Рябков и ръководителят на американската делегация, заместник-държавният секретар Уенди Шърман, вероятно ще проведат „първоначални разговори“ на работна вечеря в Женева вечерта на 9 януари, преди да проведат „главната си среща“ там на 10 януари .

Така нареченият стратегически диалог и диалог за сигурност в Женева ще бъде последван от дискусии между Русия и членовете на НАТО на 12 януари.

На 13 януари във Виена е насрочена среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която включва Съединените щати, Украйна и Русия.

Поредицата от срещи идва след едноседмично противопоставяне за разполагането на руски войски близо до границата с Украйна.

Натрупването на руска армия породи опасения, че Москва може да подготвя ново нахлуване в Украйна.

Русия превзе и незаконно анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. и подкрепи проруските сепаратисти, които се борят с правителствените сили в Източна Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоя, че преговорите в Женева няма да постигнат никакъв напредък, докато Русия е насочила „пистолет в тила на Украйна“.

„Готови сме да отговорим със сила на по-нататъшна руска агресия. Но дипломатическото решение все още е възможно и за предпочитане, ако Русия го избере“, каза Блинкен на 7 януари.

Междувременно високопоставен служител на Белия дом каза пред репортери във Вашингтон на 8 януари, че „няма да бъдат поети твърди ангажименти в тези преговори“.

Но служителят, пожелал анонимност, каза, че преговорите биха могли „поне да проучат възможността за постигане на напредък с руснаците“.

„Няма да знаем, докато не стигнем до тези разговори, които започват утре вечер, дали Русия е готова да преговаря сериозно и добросъвестно“, каза служителят. „Влизаме в тези срещи с чувство за реализъм, а не с чувство на оптимизъм.

Служителят на Белия дом каза също, че Съединените щати са отворени да говорят за ограничаване на евентуално разгръщане на офанзивни ракети в Украйна и ограничаване на военните учения на САЩ и НАТО в Източна Европа.

Но служителят подчерта, че всички споразумения трябва да бъдат реципрочни и да зависят от премахването на заплахите за Украйна.

Служителят също така повтори, че няма да се вземат решения без съгласието на Украйна или НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук