Кирил Домусчиев
на снимката: Кирил Домусчиев

Шведската компания MTG потвърди, че продава „Нова телевизия“ на регистрираното наскоро дружество „Адванс медиа груп“, което е собственост на холдинга на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Фирмата публикува официална информация за сделката на сайта си. Уточнява се, че MTG ще продаде 95% от „Нова броудкастинг груп“ за 185 млн. евро.

На сайта на „Нова телевизия” се появи потвърждение на сделката. Там пише, че „Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) са подписали договор за продажбата на Нова Броудкастинг Груп.

„Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от Нова Броудкастинг Груп АД”.

Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД:

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“.

Сега предстои Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да одобри сделката. От MTG уточняват, че очакват това да се случи до края на юни тази година.

„Сделката с „Адванс медиа груп“ ще осигури нужното развитие на „Нова телевизия“. MTG ще насочи бизнеса си основно към всякакъв тип електронни и онлайн игри“, обясни изпълнителният директор на компанията Йорген Линдеман, като уточни, че в сделката са включени седем телевизионни канала и няколко сайта, но не уточни колко.

Шведската фирма споделя, че оперативните приходи на „Нова телевизия“ за 2018 г. са 21 млн. евро, а в медийната група работят общо 650 души.

Припомняме, че за сделката се заговори още преди месец. Тогава беше съобщено, че за покупката на първата частна ефирна телевизия в България наддават Домусчиев и Спас Русев, основен акционер в БТК и все още собственик на футболния клуб „Левски“.

Русев потвърди интереса си към сделката. Информацията за преговорите дойде само четири дни след като MTG обяви, че е решила да прекрати споразумението си за продажбата на медията на чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер.

Договорът с Келнер беше подписано в началото на миналата година и включваше продажба на 95% от „Нова броудкастинг груп“.

Срещу 185 млн. евро най-богатият чех, който миналата година купи българския бизнес на „Теленор“, трябваше да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2018 г. от 116.9 млн. евро.

Лятото на 2018г. обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разреши сделката.

Именно решението на регулатора беше посочено от компанията като причина за спирането на преговорите за сделка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!