Учени са изпълнили желанието на мумифициран египетски свещеник за живот след смъртта – като възпроизвели гласа му с изкуствени гласови струни.

Гласът на Несямун е възпроизведен като гласен звук, напомнящ на блеене на овца.

Свещеникът е живял по време на управлението на фараона Рамзес XI, между 1099 и 1069 г. пр.н.е.

Като свещеник в Тива Несямун би трябвало да има силен глас за своите ритуални задължения, които включвали пеене.

Когато Несямун умрял, гласът му замлъкнал, но след 3000 години екип изследователи го върна към живот.

Те са направили това, като са създали 3D отпечатана гласова кутия въз основа на гласовия тракт на Несямун, който е сканиран, за да се установят точните му размери.

Използвайки гласния тракт с изкуствен звук на ларинкса, те синтезираха гласен звук, който трябваше да наподобява гласа на Несямон.

Смята се, че това е първият подобен проект за успешно пресъздаване на гласа на мъртъв чрез изкуствени средства. В бъдеще изследователите се надяват да използват компютърни модели за пресъздаване на пълни изречения в гласа на Несямун.

Изследването – проведено от учени от Royal Holloway, University of London, University of York and Leeds Museum – беше публикувано в списанието Scientific Reports.

Техниката за възпроизвеждане на глас „ни даде уникалната възможност да чуем звука от някой, който отдавна е мъртъв“, каза съавторът на изследването Джоан Флетчър, професор по археология в Университета Йорк.

Проф. Флетчър каза пред Би Би Си, че „изричното желание“ на Несямун било да бъде изслушан в отвъдното, което е част от неговата религиозна система на вярвания.

„Всъщност това е написано на ковчега му – беше това, което той искаше“, каза проф. Флетчър. „По някакъв начин успяхме да сбъднем това желание.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук