МВнР публикува актуални мерки и ограничения за придвижване във връзка с разпространението на COVID-19:

Албания: Всички директни връзки с Италия са затворени (граждански полети и фериботи). Със затварянето на словенско-италианската граница, автобуси от/за Албания-Италия все още са възможни през Франция. От 14 март се затваря линията Корфу-Саранда, както и всички полети и автобуси от и към Гърция. Затваря се граничният пункт ГКПП Мурични-Сукобин при Улцин между Албания и Черна гора, като остава отворен ГКПП Хани и Хотит. От страна на Косово е обявена забрана за влизане на чужди граждани. Разрешава се преминаване на албано-косовската граница при спешни случаи (линейки), както и на камиони, превозващи хранителни продукти. Република Северна Македония е затворила всички ГКПП към Албания, с изключение на граничен пункт Чафтан.

Към момента в случай, че обявените мерки не бъдат променени след 16 март, българските граждани, намиращи се на територията на Република Албания, биха могли да се завърнат в България с въздушен транспорт, който не включва Гърция или Италия (не съществува директна връзка с България).

Като възможна сухопътна алтернатива е преминаване през Република Северна Македония, като се ползва ГККП Чафтан.

Словакия: Считано от 13 март, се въвежда граничен контрол по всички ГКПП с изключение на тези на границата с Полша. Мярката засяга шенгенските граници на Словакия с Чехия, Унгария и Австрия. В страната ще бъдат допускани само хора със словашки лични документи или с валидни разрешителни за престой. Тази мярка засега е 10-дневна и, ако не бъде удължена, трябва да изтече на 23 март в полунощ.

Спират се за период от 14 дни пътнически полети от трите международни летища в страната – в Братислава, Кошице и Попрад. Частните и карго полетите няма да бъдат засегнати. Спрян е международният влаков, автобусен и речен транспорт през Словакия с изключение на курсовете за снабдяване. Местният Ж.П. транспорт оперира по разредения график за празнични дни. Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично.

Големите ГКПП остават отворени за тежкотоварни превозни средства. Възможни маршрути за излизане на гражданите от Словашката република са следните – единствена възможност са сухопътните граници с Австрия, Полша и Унгария. За целта гражданите трябва да напуснат страната с лични превозни средства. Автобуси не се допускат да влязат на територията на Словакия.

Полша: Полша въвежда граничен контрол по границите с държавите на ЕС, считано от 15.03.2020 г, за първоначален срок за 10 дни, с възможност за удължаване.

Въвежда се 14-дневна карантина за всички влизащи на територията на Полша. Полските граждани и чужденците, постоянно живеещи в Полша, както и тези, които пътуват по работа, ще бъдат пропускани след проверка.

Спират се международните пътнически и железопътни превози и полети. Вътрешните полети и жп връзки остават.

Границите остават отворени за товарни превози и пренос на стоки.

Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от полската граница.

Към момента не са въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително такива при транзитно преминаване.

Дания: Дания затвори границите си, считано от събота, 14 април, 12.00 ч. местно време. Мерките ще бъдат в сила до 13 април. Броят на отворените гранични пунктове ще бъде намален от 13 на 3, а именно: Сед (Sæd), който се намира в западната част на Сьондерюланд (Sønderjylland), както и Крусо (Kruså) и Фрьослев (Frøslev) в източната част на Сьондерюланд. Подчертава се, че забраната за преминаване на датските граници няма да обхване транспортирането на стоки.

Допускани по всяко време в страната ще бъдат датските граждани. Ще бъдат допускани и чужди граждани, които пребивават или работят в страната или имат друга основателна причина за влизане – като сериозно болен близък, например. Всички останали, които не отговарят на условието за уважителната причина, ще бъдат връщани обратно още от утре.

Латвия: Няма затворени граници. Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от латвийската граница. Въведено е извънредно положение от 12 март.

Литва: Няма затворени граници. Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от литовската граница. Въведено е извънредно положение на 26 февруари.

Нидерландия: Забраняват се полетите до/от Нидерландия за срок до 26 март от Китай, Италия, Иран, Хонг Конг и Южна Кореа. Забраната е в сила от 18 ч. местно на 13 март.

Към момента няма други ограничения по отношение на влизане и излизане от Нидерландия.

Казахстан: Временно е спряно издаването на визи и влизането на територията на страната на граждани от Иран, Италия, Китай, Република Корея, Германия, Испания, Франция, включително и за лицата, посетили тези страни през последните 30 дни. За лицата, пристигащи от Великобритания, Нидерландия, Швейцария, се осъществява наблюдение от медицински работник чрез телефонни позвънявания в рамките на 14 дни от датата на пресичане на границата на Казахстан.

Към момента Казахстан не е затворил границите си със съседните държави, през които преминават най-преките маршрути за България.

Азербайджан: Границите с Иран са затворени до края на март. Спрени са полетите до Иран и Китай. Въведени са санитарни мерки по границите. Транспортните средства преминават задължителна дезинфекция. Допуснато беше транзитно преминаване на киргизки товарни камиони от Иран.

Отворени маршрути за напускане на страната със самолет:

– Баку-Истанбул-София

– Баку-Москва-София

– Баку-Будапеща-София

– Баку-Дубай-София

Отворени маршрути за напускане по суша – НЯМА.

Спряна бе системата за онлайн получаване на визи ASANVisa и възможността за получаване на виза след пристигане на аерогарата в Баку. Заявления могат да се подават само в задграничните представителства на Азербайджан в съответните държави, които ще работят при специален режим. От гражданите от рискови държави (Китай, Република Корея, Япония, Италия, Германия, Франция и др.) ще бъде изисквано медицинско за удостоверяване, че не са заразени с COVID – 19.

Туркменистан: Затворени са сухопътни граници с Иран и Узбекистан. Спрени са полетите от и до Китай и Иран. Няма данни за затваряне на границата с Казахстан. Туркменистан е изискал всички чужденци да ограничат пътуванията си до страната до 1 април. От 4 март всички международни полети до Ашхабад са пренасочени към летището в Туркменабат.

Канада: Предприети са мерки за влизащите в страната, които проявяват симптоми на вируса. По отношение на излизащите лица не са въведени специални мерки към момента. Air Canada преустанови полетите си до Италия до 1 май 2020 г. Преустановени са полетите и до Китай – до 30 април 2020 г.; Хонг Конг – до 30 май 2020; Сеул – до 31 май 2020 г .; Промяната не се отнася за полетите до и от Тайпе; Токио – до 29 юни 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!