на снимката: посланик Ерик Рубин

България нямаше да влезе в ЕС, ако не беше уредила проблема си в енергетиката чрез двете „американски“ централи, каза пред „Панорама“ по БНТ посланикът на САЩ в София с изтичащ мандат Ерик Рубин. Той припомни, че като предпоставка за членство България е трябвало да затвори стари съветски реактори в АЕЦ „Козлодуй“ и така се е появил „критичен недостиг на електричество“, попълнен от тези централи.

„Тези американски компании подписаха договори с тогавашното българско правителство, за да заместят спрените реактори“, припомни посланикът.

По думите му двете централи са разнообразили енергийните източници на България, а освен това работят екологично чисто. Рубин подчерта, че техният ток не е най-евтиният, но не е и най-скъпият:

„Това е въпрос на национална и енергийна сигурност, както и на цена. Причината енергията тук да струва скъпо е, че почти цялата идва от един източник – Русия. Това е основата на европейската енергийна политика и ние я подкрепяме. Има ли монопол, цените са високи. Има ли конкуренция – спадат.“

Според Рубин фирмите имат договори с българското правителство, които трябва да се спазват. Те са заявили готовност за предоговаряне и по-нататъшнитe отношения зависят от контактите между компаниите и правителството.

Относно сделката за самолетите Ф-16, която преди него бе коментирана в предаването и от президента Радев, посланикът каза:

„От самото начало това са междуправителствени преговори. Не е търговска продажба. Фокусът бе да подпомогнем България в модернизацията на отбраната. Българските ВВС да станат модерни, съвместими с НАТО. Американското и българското правителство заедно да напредват в сделката. Продажбата на 8 изтребители не е толкова голяма сделка като бизнес, колкото е значима за модернизацията на българската отбрана.“

Н. Пр. Ерик Рубин не прие твърдението, че е американският посланик, критикувал най-малко България, и уточни, че се е старал да контактува конструктивно, а не с публично навикване и критики, от които няма полза.

„Много пъти съм говорил открито за върховенството на закона, за медийната свобода. Правил съм го, но по конструктивен начин, както говорим с приятелите и съюзниците. Не е съвсем вярно, че не съм критикувал. Старал съм се обаче да го правя така, че да има промяна. Иначе няма смисъл. Така си говорят приятелите и съюзниците“, поясни той.

Запитан дали не е странно, че България е един от малкото американски съюзници, които се нуждаят от визи за влизане в САЩ, рубин изрази лично мнение, че това трябва да се промени и всички страни-членки на ЕС да имат безвизов режим с неговата страна. По думите му самият той няма правомощия да промени нещата, самият президент също. Това е във възможностите на Конгреса, където има внесени предложения за уреждане на въпроса. Ерик Рубин изрази увереност, че накрая всичко ще се уреди в положителна насока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук