Топлофикация

Топлофикациите на природен газ ще обявят в средата на юли парите, които ще бъдат възобновени на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво с 40 %.

Това ще се случи със задна дата от август миналата година до края на март 2020 г. чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. Връщане на пари ще има, но само чрез прихващане във фактурите, обясни Иван Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

48 млн. лева е надвзела само „Топлофикация- София“.

Всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели в следващите три дни. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще ни бъдат върнати.

За абонатите на прогнозен отчет, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.

„При представянето на изравнителната сметка, където на отделен ред ще бъде указано с каква сума се намалява изравнителната сметка поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца“, съобщи Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!