Над 700 000 ученици от 2 400 училища в страната ще открият официално новата учебна година днес.

Праговете на учебните сгради за първи път ще прекрачат над 60 000 първокласници.

От Министерството на образованието потвърдиха, че ремонтите в почти 60 училища продължават, а над 1 000 са основните и текущи ремонти в цялата страна.

ПРОТЕСТ НА УЧИТЕЛИТЕ

Отвъд празничната еуфория, на първия учебен ден ще се проведе протест на учителите пред МОН.

Повод за недоволството е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици. Част от педагозите смятат, че промяната ще ги превърна от учители в полицаи.

Синдикатът на българските учители, обаче категорично се разграничи от организирането на протест.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини.

Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете.

Учителите възразяват срещу промените и те са описани в становище против промените, подкрепено от над 6000 души в онлайн петиция.

От образователното министерство обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас – на места тя достигала под 50%.

Според министерството на образованието целта на промените е децата, напуснали училище, да влизат в класните стаи ежедневно.

Против протеста се обявиха всички синдикати в образованието. В официално писмо до медиите се посочва, че акцията е „провокация с неясни цели“.

И допълват, че някой разпространява „измислени внушения за нарушени учителски права“.

Протестиращите учители се събират в 16 часа пред министерството на образованието, като в знак на символичен протест ще дадат на чиновниците в министерството бутилирана вода.

Акцията е под надслов „за да знаят чиновниците в МОН, че ако правят неблагоприятни промени, ще пият студена вода”.

НЕДОСТИГ НА УЧИТЕЛИ

И още един проблем, който изплува на повърхността на първия учебен ден – липсват учители. Най-сериозен е недостигът на ресурсни учители, както и на преподаватели по математика, физика, химия.

В неделя, пред БНР, министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че няма обща криза за учители, но по отделни дисциплини има голям проблем:

„Следващите години ще бъдат трудни. Този недостиг ще се задълбочава“.

По думите му с повишаването на заплатите се наблюдава и повишаване на мотивацията за включване в професията.

„Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия. Тази година за първи път учителската заплата е над средната за страната от десетилетия. … Повишаването на заплатите е необходимо и задължително, но не достатъчно условие. Трябва да се случи цялата промяна“.

По думите му трябва да се подобри функционалната грамотност и да се провокира в по-голяма степен интереса за учене на децата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!