Принц Хари и съпругата му Мегън Маркъл

Херцогът и херцогинята на Съсекс са изправени пред перспективата да прекарат поне пет дни в карантина, ако се върнат в Обединеното кралство за погребението на дядото на Хари – принц Филип освен ако за тях не се направи изключение – въпреки че двойката все още не е обявила публично дали ще присъства, съобщават от „Дъ Гардиан“.

Тъй като Меган е бременна, някои хора изразиха мнение, че е по-вероятно Хари да пътува сам.

Първо пътуване на Хари до Великобритания след интервюто с Опра

Това ще бъде първото му завръщане в Обединеното кралство, след интервюто на двойката с Опра Уинфри. В него те говориха за опита си с кралския живот. Именно там съобщиха, че расизмът е голяма част от причината, поради която са избрали да напуснат Великобритания.

Те казаха, че член на кралското семейство е говорил за това колко „тъмна“ ще бъде кожата на сина им Арчи. Интервюиращата Опра Уинфри разкри след предаването, че принц Хари е казал, че членът на семейството, който е направил расистки коментари за нероденото му тогава дете, не е кралицата или Филип.

Анджела Левин, кралски биограф, сред чиито книги има една за Хари и която е критична към интервюто на двойката с Уинфри, заяви, че вярва, че принцът ще иска да отиде на погребението, но смята, че е малко вероятно Меган да се присъедини към него в Великобритания поради бременността ѝ.

Съгласно действащите правителствени разпоредби, всеки, който пътува до Англия, трябва да бъде поставен в карантина за 10 дни. Посетителите трябва също да си направят два теста за коронавирус, след като пристигнат в Англия.

Периодът на самоизолация може да бъде намален чрез схемата „тест за освобождаване“. Така пътуващият си прави PCR тест пет дни след пристигането. Ако тестът е отрицателен, самоизолацията може да бъде прекратена.

Предвид статута му на член на кралското семейство, има предположения, че Хари може да се счита за освободен от ограничения за пътуване.

Хари и Меган, които живеят в Монтесито, Южна Калифорния, с едногодишния си син, все още не са коментирали ситуацията. Хари трябваше да се върне във Великобритания на 1 юли за откриването на статуя на майка си Даяна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!