От десетилетия се смята, че Венера е токсична, гореща планета, на която нищо не може да оцелее. Но напоследък учените все по-често отправят поглед към синята планета. Последните изследвания показват, че е възможно на Венера да виреят микроби. Ако тази хипотеза се окаже вярна, това може коренно да промени начина, по който гледаме на съседната на Земята планета.

Въпреки, че повърхността на Венера е много гореща – повърхността й е с температура 426 градуса. НАСА дори стигна дотам, че планира разполагането на нещо като облачен град – в по-високите слоеве на „атмосферата” условията наподобяват тези на земята.

Според някои учени, освен Земята, атмосферата на Венера е най-подходящото място за обитаване в нашата слънчева система, тъй като налягането и температурата са в диапазона, към които ние сме свикнали.

Но все пак няма въздух, който да е подходящ за дишане.

На Земята обаче има по-издръжливи организми, които могат да преживеят радиацията, екстремните температури, гладът, дехидратацията и дори космическия вакуум. И вероятно на Венера се намират техни „братовчеди”.

НАСА обмисля операция, наречена Веритас, която може да отпътува още през 2026г., за да обиколи и изучи Венера и нейните облаци. Междувременно се очакват нови данни от синята планета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук