Родители излязоха на протест пред Министерството на образованието и науката. Те настояват да отпадне задължителното носене на маски в училище, както и деца със симптоми да бъдат вкарвани в изолатори.

Според тях всички тези мерки са стресиращи за децата.

Организаторът на протеста Милко Божанков и представител на „Обединени родители“ заяви, че ако не бъдат чути исканията им, ще прибягнат до създаването на родителски отряди, които ще са около училищата и няма да допускат вкарването на деца в изолатори и ще контролират целия процес, тъй като смятат, че той по-скоро е фантазьорски отколкото ефективен.

„Искаме да попитаме здравния министър и образователния, че след като се налага такава мярка, защо няма една единствена унифицирана, сертифицирана по някакви стандарти маска, която да е доказано безопасна и ефективна срещу COVID-19“, попита той и подчерта, че дори задължителното носене на маска извън класната стая дори създава по-голяма опасност от заразяване, отколкото ако не се носи маска, тъй като няма как през деня тя да не падне на земята, а и детето ще трябва да я оставя на различни места – под чина, на чина, в джоба му, в раницата.

И настоя мерките да бъдат препоръчителни. Той посочи, че в Германия задължителното носене на маски е било отменено, заради причинени от носенето им здравословни проблеми и случай, завършил със смърт.

„Не на маските“ каза и Поли Петрова.

„За мен маските в училище са един абсурд. Няма никакъв смисъл в това. Настоявам маските да не са задължителни в училище. Ако иска някой, но да не е задължително и да няма санкции, ако някой не носи маска“, убедена е тя и добави, че по-скоро трябва да се говори на учениците за хигиена и да се спазва дистанция, но носенето на маски според нея не е решение.

Тя заяви, че съветва сина си Мартин Благоев да не носи маска, когато е на училище.

„Твърдо против съм. Не бих носил маска, но както задължават, трябва да се носи, защото има санкции. Не мисля, че тази маска може да предотврати заболяване от каквото и да било“, заяви Мартин Благоев посочи, че ще се пази като си мие по-често ръцете.

Протест днес се провежда и в Благоевград, Ямбол, Пловдив, Стара Загора, а довечера във Варна и Добрич.

Утре в София, от 18 часа, отново ще има протест пред МОН в София с искане задължителното носене на маски да стане препоръчително.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук