на снимката: Страните от дунавския регион

По време на заседание на ръководните органи на Българсо-греманския форум беше представен проект, финансиран от европейската програма за регионално развитие “Interreg”. Той се отнася до транснационалното сътрудничество на крайдунавските държави и региони и предполага изграждането на широкообхватна информационна система за сравнение, разказа председателят на Българския икономически форум Георги Табаков.

„Става дума за една система за въвеждане на данни за сравнение на различните територии около р. Дунав за тяхната т.нар. атрактивност. Това означава определяне дали една територия е привлекателна за инвестиции, за туристи, за научноизследователска дейност и за привличане на хора.”

Системата ще улесни както инвеститорите, така и местните власти, така че да им покаже кои са правилните решения, които трябва да взимат, каза още Табаков.

Според председателя на Българо-германския форум Валентин Василев това е една от основните задачи на неправителствени организации като неговата, която отбеляза вече 21 години от съществуването си.

„Нашата цел е да подпомагаме българо-германските отношения във всички области. Ние сме НПО и сме може би единствената подобна организация, която не получава субсидии нито от Германия, нито от България и не участва в усвояването на никакви европейски средства. Всеки от нас, независимо от това какво е мястото му в обществото и какво работи, допринася със своята дейност за българо-германските отношения.”

Българо-гермаският форум членува в Българския икономически форум и двете партньорски организации съвместно работят за развитието на икономиката на България и привличането на повече чуждестранни инвестиции у нас.

Във видеото вижте повече за транснационалния проект, както и за дейността на Българо-германския форум.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук