Бенямин Нетаняху
на снимката: Бенямин Нетаняху

„Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху е готова да се види в ролята на победител след преброяването на 97% от подадените гласове, което показваше, че тя е със съвсем малка преднина пред „Синьо и бяло“, но десният блок държи твърдо аванса си и Нетаняху е с ясната перспектива да формира управляваща коалиция.

Лидерът на алианса „Синьо и бяло“ Бени Ганц се обърна към поддръжниците си в сряда сутринта и призна, че „небето изглежда мрачно“, но обеща да продължи да представлява „над един милион граждани, които се обърнаха към нас за нещо различно“.

След преброяването на над четири милиона гласове стана известно, че „Ликуд“ е получил 26,27% от гласовете, или 35 места в 120-местния законодателен орган – най-добрият резултат на партията след изборите през 2003 г. (когато спечели 38 места при Ариел Шарон), и най-добрият при Нетаняху. „Синьо и бяло“ спечелиха 25,94% от гласовете, което също щеше му дава 35 места. В действителност, 14 000 гласа отделят двете най-големи партии, коментира „Таймс ъв Израел“.

„Приятели, добро утро. Да, добро утро“, каза Ганц в изявление към поддръжниците си, когато резултатите станаха ясни, часове след като произнесе преждевременна победна реч. Вярно е, че небето изглежда мрачно, но има две неща, които не са казвани: първо, /резултатите/ не са окончателни, тъй като все още може да има промени в изборите и може да успеем да постигнем политически процеси от един или друг вид – каза той, без да влиза в подробности – Второ, те със сигурност не могат да скрият слънчевата светлина на надеждата, която донесохме на народа на Израел и на израелското общество. Те, нашите избиратели, търсеха надежда и ние ще им я дадем. Попитаха за друг път и ние им показахме пътя.“

Той окуражи привържениците на „Синьо и бяло“ да не се „боят“, използвайки библейски цитат, който изглеждаше като смесица от два стиха:

„И така, приятели, в провала на вашия враг не се страхувайте и в неговата победа не позволявайте сърцето да бъде отслабено. Ето защо, ние няма да се оттеглим от нашето обществено задължение да представляваме над един милион граждани, които се обърнаха към нас за нещо различно. Ние сме осигурили историческо постижение. Можем да се гордеем със себе си и ще го направим.“

Часове по-рано, преди официалните резултати, Ганц обяви победа, казвайки на поддръжниците, че „тази вечер изгрява голяма светлина за Израел“.

Освен „Ликуд“ и „Синьо ибяло“ нито една друга партия не постигна двуцифреното число депутатски места. Но с пет десни и ултраортодоксални партии, които успяват да съберат около 30 места заедно, Нетаняху ще може да сформира правителство, подобно на сегашната си дясна коалиция, със солидните 65 места.

От другата страна на разделителната линия четири леви и арабски партии събраха общо само 20 места, което на пръв поглед ги поставя в опозиция заедно със „Синьо и бяло“, и може да доведе до коалиция.

На изненадващо трето и четвърто място излизат свръхордоксалните партии „Шас“ и „Обединен от Тора юдаизъм“, с 6.10% (8 места) и 5.90% (8 места).

Пета е предимно арабската „Хадаш-Та’ал“ с 4,61%, или шест места.

Исторически доминиращата „Партия на труда“ не смогна да постигне повече от шесто място с 4,46% (шест места), което е най-слаб резултат в 71-годишната история на партията.

По пет места останаха за „Израел Бейтену“ (с 4,15%) и „Съюзът на десните партии“ (3,66%).

Междувременно „Мерец“ (3,64%), „Кулану“ (3,56%) и арабската партия „Раам-Балад“ (3,45%) имат по четири места.

Изненадващо, но партията „Нова десница“, водена от Нафтали Бенет и Айелет Шакед, не успя да премине избирателния праг от 3,25%, като спечели само 3,14% от гласовете.

Друга изненада беше „Зехут“ на Моше Фейглин, прогнвозите за която през последните седмици бяха нараснали до седем места. В крайна сметка крайно дясната партия за узаконяване на марихуаната спечели подкрепата на 2,53% от гласоподавателите, оставяйки я да гледа Кнесета отвън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук