Около 10 000 мигранти се струпаха около границата между САЩ и Мексико. Мостът в Тексас свързва Дел Рио с мексиканския град Сиудад Акуня.  В последните дни лагерът там нараства с неочаквана скорост. Най-много са мигрантите от Хаити, които са преминали Рио Гранде и спят под моста в бедни условия.

Правителството на САЩ е изправено пред прилив на мигранти на границата. По-рано тази година беше съобщено, че броят на мигрантите, задържани на границата между САЩ и Мексико през юли, надхвърля 200 000 за първи път от 21 години насам.

Миналия месец властите са арестували повече от 195 000 мигранти на границата с Мексико.

Импровизираният лагер предоставя малко основни услуги и се твърди, че мигрантите, чакащи при температури от 37 градуса по Целзий, се връщат в Мексико, за да получат доставки. Твърди се още, че те са предимно хаитяни, като има и кубинци, венецуелци и никарагуанци.

Според кмета на Дел Рио Бруно Лозано, над 10 500 мигранти са били под международния мост към четвъртък вечерта.

Мигрантите получават билети с номера, докато чакат да бъдат обработени документите им за преминаване на границата. Граничен патрул пък заяви, че увеличава персонала в Дел Рио, за да улесни процеса. Предоставена е питейна вода, кърпи и преносими тоалетни.

“За да се предотвратят наранявания и здравословни проблеми като топлинен удар, засенчената зона под международния мост в Дел Рио служи като временно място за пребиваване, докато мигрантите чакат да попаднат в обсега на USBP (американския граничен патрул).”

От встъпването си в длъжност президентът Джо Байдън, който се зарече да реформира имиграцията на САЩ, създаде работна група за обединяване на децата мигранти със семействата им, спря строителството на граничната стена на Доналд Тръмп и призова за преразглеждане на програмите за законна емиграция – все действия, прекратени от неговия предшественик.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!