Завзелите властта в Афганистан премахнаха Министерство на жените и на негово място създадоха орган, който де факто ще изпълнява ролята на нравствена полиция.

Подобна служба е съществувала в периода 1996-2001 г., когато талибаните отново бяха на власт. През последните няколко дни служителите на министерството не били допускани до работните си места, предават информационните агенции.

През последните дни талибаните са престанали да пускат служителите на министерството на работното им място, като са поставили засилена охрана пред сградата.

Министерството на жените беше създадено в Афганистан през декември 2001 г., точно след като талибаните бяха изгонени от Кабул и загубиха контрол над голяма част от страната.

Ведомството се занимаваше с въпросите за предоставяне на равни права на жените и мъжете в афганистанското общество, по -специално за образование, медицина, както и за участие в решаването на държавни въпроси.

След като талибаните завзеха столицата Кабул на 15 август, афганистанските жени излязоха на протести в големите градове, изисквайки техните права, след като бойците забраниха на много хора да напускат домовете си за работа, а на момичетата да посещават училище или университет.

„Талибаните обичат да бичуват хората. Отношението им към жените е сякаш са отвратени от нас“, каза активистката Махбуба Серадж, която е създала няколко организации за насърчаване на мира и правата на жените.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви, че новото министерство ще се съсредоточи върху проповедите, но отказа да коментира отношението си към жените.

Хедър Бар, която работи с жени в Афганистан повече от шест години също изказа опасенията си.

„Възстановяването на това министерство ще засили страховете, че повечето от старите злоупотреби ще се върнат“, каза тя.

Припомняме, че талибаните се ангажираха да защитават правата на жените в съответствие с ислямското законодателство, но защитниците се опасяват от отстъпление след две десетилетия, в които работничките се присъединиха към предишни бастиони за мъже, включително медиите, съдебната система и политиката.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!