Премиерът Стефан Янев разговаря с ръководството на браншова камара „Пътища“. На срещата присъстваха и представители на три министерства – регионалното, финансите и правосъдието, както и представители на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Целта на срещата беше да се намери механизъм, по който да се разплатят задълженията към бранша.

Работна група ще търси начини за изплащане на задълженията

Стана ясно, че Стефан Янев е разпоредил още в понеделник да се създаде работна група, за да се реши формата, по която ще стартира подготовката на зимното поддържане, както и формата, по която ще се извърши разплащането по вече извършените дейности, по договорите.

„Многократно е ставало въпрос за наличието на системни проблеми. Преди началото на зимния сезон трябва да сме наясно и да имаме представа и решение как точно ще се извърши поддръжката на пътищата и необходимата организация за целта. В тази връзка сме поканили достатъчно експерти, достатъчно представители на бранша“, каза министър-председателят.

Председателят на УС на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков каза, че готовността за протестни действия остава, но за сега ще се въздържат от такива.

„Докато съществува и минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не участват и да не извършват протестни действия“, каза Чайков.

От своя страна регионалният министър Виолета Комитова заяви, че служебното правителство не е спирало да мисли от първия си ден до днес по този казус.

Тя заяви, че е установен похарчен бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка в размер на 382 млн. лв. до края на април, а възложени работи за текущ ремонт и поддръжка за 1,5 млрд.

Установени са три проблема

„Първият проблем – осигуряването на тези средства за доплащане на извършени дейности от нашите български строителни фирми, се опитахме да представим в Народното събрание, да получим санкция, че имаме право да разплатим извършените дейности. Не получихме такова одобрение. Вторият проблем е да осигурим средства за зимното почистване през актуализацията на бюджета, чрез огромните усилия на служебното правителство, на премиера и на финансовия министър Асен Василев и с подкрепата, разбира се на Народното събрание, са осигурени около 100 млн. за зимното поддържане. Третият въпрос, по който ние работим дългосрочно в МРРБ е, че ако на нашата държава годишно са й необходими 1 млрд. и нещо за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, смятаме, че това трябва да бъде заложено в бюджета за 2022 г. Такива са данните за последните 4 годни. Това ще намали стреса в нашите пътностроителни фирми от началото на годината до края да очакват дали ще има резерви, министерски постановление, дали ще се заплати тяхната работа. Смятаме, че това ще донесе спокойствие и сигурност на всички граждани, че тези необходими важни ремонти за цялата пътна инфраструктура, всички ние ще ги получим, без никой да се притеснява кое правителство е на власт, коя партия или коалиция е спечелила изборите“, каза още Комитова.

Тя заяви, че от понеделник започва работна група, която трябва да изчисти проблемите във всички тези детайли и да се търси решение.

Според браншовата камара неразплатените средства са над 900 милиона лева, а засегнатите са над 100 000 души.

На брифинга министърът на финансите Валери Белчев заяви, че няма риск за зимното поддържане на пътищата и благодарение на актуализацията на бюджета, ще има достатъчно средства, за да започне подготовката за зимния сезон.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!