Асен Василев
На снимката: министър Асен Василев

Парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да отпусне допълнително 220 млн. лева на пътностроителните фирми през актуализацията на бюджета за 2021 година. Предложението направи финансовият министър по време на второ четене на проекта, но беше „припознато“ от депутатите.

Асен Василев предложи един милиард и 300 милиона лева да бъдат изплатени на строителните фирми за извършени дейности и за дейности, които ще бъдат приключени до края на годината.

В ресорната бюджетна комисия той призова парите да бъдат изплатени в рамките на пет години на равни вноски от 2022 година, като това да бъде записано в актуализацията на бюджета.

Василев коментира, че част от договорите са сключени неправилно и се налага сключване на анекси.

„По този начин ще позволим на Агенция „Пътна инфраструктура“ да продължи строителните дейности без да зануляваме бюджета и без да „избушваме“ целият бюджет като тези сто милиона , които ние сме предвидили за МРРБ, ще бъдат напълно достатъчни, за да се направи зимното почистване“, каза министърът.

Депутатите настояха срокът да бъде съкратен, като първото плащане бъде извършено още тази година, а останалите суми – на две части в следващите две години.

Тези 220 млн. лева са част от дължимите от Агенция „Пътна инфраструктура“ 1.3 млрд. лева към фирми от бранша. Останалата част от задълженията към фирмите ще се плащат на две равни вноски през 2022 и 2023 година.

Припомняме, че и днес работници от строителния бранш протестират по улиците на София. Те искат да им бъдат изплатени изработените пари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук