Лаура Кьовеши
На снимката: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи шестима магистрати, които да бъдат европейски делегирани прокурори в България. Петима от тях са прокурори, а един е съдия в спецсъда. Последната дума за одобрението им ще има европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Това е второ процедура по излъчване на делегирани прокурори. България има право на 10 такива магистрати и прокурорската колегия. През февруари излъчи 10 души за такива. Тогава обаче Кьовеши отхвърли шестима с обяснението, че не покриват критериите да заемат длъжността.

Така съветът бе принуден да открие нова процедура по избор, за да попълни квотата на страната.

Днес колегията трябваше да избере шестима сред 19 претенденти и го направи с голяма точност – само шестима събраха положителен вот.

Този път в заседанието на колегията не участва главният прокурор Иван Гешев, понеже е в парламентарната правна комисия. В гласуването участваха 8 членове на колегията.

Със 7 гласа „за“ те избраха Виктор Тарчев и Станислав Стойков, които са прокурори в Софийската градска прокуратура и зам.-окръжния прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев.

С 6 гласа бяха излъчени зам.-окръжният прокурор на Перник Анита Джамалова, Анна Алексова от Софийската градска прокуратура и спецсъдията Елена Попова. Попова има 9-годишен опит като районен прокурор в София.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук