Депутатите се събраха на извънредно заседание на правната комисия заради промени в съдебната система. Народните представители разглеждат окончателно идеята Бюрото за защита на свидетели да бъде прехвърлено от главния прокурор към правосъдното министерство. Предвижда се  обсъждане и на промените, с които се закриват спецсъдилищата и Спецпрокуратурата.

Заседанието започна с процедурни спорове. Представителите на ГЕРБ правят всичко възможно промените да не минат през комисията и да не стигат до пленарна зала.

Първоначално от ГЕРБ предложиха да се разгледа тяхно предложение за промяна в Изборния кодекс. След като това не мина, то тогава бе предложено да отпадне точката за специсъдилищата, защото няма становище на Висшия съдебен съвет по този законопроект. И този опит за блокиране на работата на комисията не мина и депутатите започнаха приемането на текстовете за второ четене на проекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

На заседанието дойдоха и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и депутатите от ИБГНИ Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които не са членове на правната комисия.

Депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова използва това, за да попита дали има заседание на комисията или има предизборна среща.

На няколко пъти депутатите се разбираха да не се наричат един друг „престъпник“.

За заседанието се появи и самият главен прокурор, който рисува апокалиптични картини.

„Прокуратурата няма да носи отговорност за последствията, категорично го казвам и цената ще платят българските граждани“, заяви той пред правната комисия.

Според обвинител номер едно животът и здравето на защитените свидетели ще бъде заплашено и много служители на бюрото ще напуснат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!