AstraZeneca

Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 ще бъде взето на национално ниво, едва след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) оцени данните за прилагането на допълнителна доза.

Около това мнение се обединиха членовете на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, съобщиха от МЗ.

Експертите акцентират, че усилията на здравната система трябва да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс. Членове на експертния съвет изразиха мнение, че при прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 е добре да има индивидуален подход към всеки човек, в зависимост от здравословното му състояние.

ECDC: Трета доза е необходима само за рискови групи

В момента няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID-19 на напълно ваксинирани лица от основното население, но при хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози. Това препоръчва Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в технически доклад, оповестен от нашето здравно министерство.

Съображенията идват на фона на очаквано становище на Европейската агенция по лекарствата за прилагането на трета доза ваксина на хора с отслабена защита. България очаква това решение, за да започне да прилага допълнителна имунизация. В последните седмици има запитвания от лекари и учители, ваксинирани в началото на кампанията, които търсят възможности за трета доза.

Основните изводи сочат, че всички разрешени ваксини в ЕС/ЕИП в момента осигуряват много добра защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран. При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация.

Важно е да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система. В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук