Изграждането на газопровода „Северен поток-2“ приключи, въпреки политическата съпротива от САЩ и редица европейски страни.

Работата  по него бе спряна през декември 2019 г. и подновена през декември на 2020-та. Последната секция беше заварена на 6-ти септември.

Завършването на проекта може да се разглежда като геополитическа победа за Русия. Това мнение беше изразено в интервю за ТАСС от Дмитрий Маринченко, директор на групата за природни ресурси и стоки на международната рейтингова агенция „Fitch“.

Стартирането на проекта ще намали зависимостта на Русия и Европа от Украйна по въпроса за транзита на газ. В същото време самият транзит ще продължи да функционира до известна степен, сигурен е Маринченко.

Експертът твърди, че „Северен поток-2“ може да започне да работи с пълен капацитет до края на тази година на фона на ниските нива на заетост в европейските съоръжения за съхранение на газ.

„Газпром“ очаква първите количества синьо гориво да потекат до края на тази година. Подаването по едната тръба трябва да започне от 1 октомври, а от 1 декември и по двете.

Общият капацитет е 55 милиарда кубически метра годишно.

Проектът е на стойност 9,5 милиарда евро. Финансира се наполовина от „Газпром“, като останалата част са инвестиции от европейските партньори на руския концерн – германските компании Uniper и Wintershall-Dea, британско-нидерландската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!