експлозия в Бейрут

Щетите, причинени от унищожителната експлозия на пристанището в Бейрут, надхвърлят 15 милиарда долара, съобщи президентът на Ливан Мишел Аун, цитиран от Франс прес.  При взрива загинаха над 170 души, а 6 000 бяха ранени. Трагедията остави без дом 300 хиляди души.

Ливанската прокуратура ще започне да разпитва настоящи и бивши министри за тоновете амониев нитрат, причинили на 4 август смъртоносната експлозия.

Тази трагедия, в допълнение към икономическата криза, засилена от епидемията от Covid-19, предизвика силен гняв срещу управляващите в Ливан и доведе до оставката на правителството.

Остава въпросът  как склад със силно взривоопасен амониев нитрат се е озовал на крайбрежието на Бейрут? Седмица след случилото има много въпроси без отговор.

Установяването на собственика на опасния товар се оказа невъзможно. Разследване на Ройтерс показа заплетената история на липсваща документация, потайност и мрежа от малки, непрозрачни компании, която се простира в цял свят.

Всички свързани с доставката, които са били интервюирани от Ройтерс, отрекли да знаят кой е началният собственик на товара или са отказали да отговорят на въпроса.

Според официалната версия за последното плаване на „Росус“ пътуването е поредица от нещастни събития.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!