Турция кораб

Напрежението между Гърция и Турция от последните седмици наложи Франция да увеличи военното си присъствие в източната част на Средиземно море.

Президентът Еманюел Макрон призова Турция да спре проучванията за петрол и газ във водите, обект на териториални спорове. Тези сондажи  предизвикаха засилено напрежение с Гърция.

Френският президент е обсъдил темата в телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Макрон е изразил безпокойството си от „напрежението, предизвикано от едностранните решения на Турция за проучвания на петролни находища“, съобщава Франс прес. Те трябва да престанат, за да се даде път на мирен диалог между двете съседни страни и съюзници в НАТО, добави Макрон в комюнике, разпространено от Елисейския дворец.

Франция ще засили временно военното си присъствие в Източното Средиземноморие, за да може да направи по-добра оценка на ситуацията в региона. По този начин Париж изразява желанието си да способства за спазването на международното право, се казва в заключение в текста.

Сондажите на Турция са напът да взривят мира в района

Пристигането на сеизмографския кораб „Oruc Reis“, в понеделник в оспорван район в Източното Средиземноморие, след като Турция обяви, че възобновява сондажните дейности, отново разпали напрежението между двете страни-съюзници в НАТО.

Гърция  поиска министрите на външните работи на ЕС да проведат извънредно заседание заради сондажите на Турция в Средиземно море. Според Атина корабът „Oruc Reis“,  е навлязъл в нейни териториални води.

Турция обяви, че „Oruc Reis“ ще проучва между 10 и 23 август.
Сондирането за газ в Източното Средиземноморие често е източник на напрежение между Турция и Гърция, Кипър и Израел.

Спорът за границата получи нов импулс на 6 август, когато Гърция подписа споразумение за морската граница с Египет – стъпка, която според Турция нарушава границите на нейния континентален шелф. Гърция, Кипър и Израел през януари подписаха споразумение за огромен проект за газопровод за транспортиране на газ от източното Средиземноморие до Европа, въпреки враждебността на Турция към споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!