арестувани

Над 200 души, които бяха арестувани по време на вчерашните демонстрации в Париж срещу повишаването на цените на горивата, ще бъдат изправени пред съд. Това заяви френският министър на правосъдието Никол Белубе.

Делата на около две трети от задържаните под стража протестиращи ще бъдат гледани в съда, уточни тя и подчерта, че отговорът за „криминалните престъпления“ ще бъде достатъчно твърд.

Общо задържаните бяха 412 души, като по-рано беше съобщено, че 378 от тях са поставени под стража.

Днес към протестиращите срещу цените на  горивата и увеличаващите се разходи за издръжката на живота се присъединиха и шофьорите на линейки. За проблемите те обвиняват президента Макрон, който, според протестиращите, е изолиран от всекидневните трудности на живота извън големия град.

От 17 ноември във Франция се провеждат масови протести срещу повишаването на цените на бензина. Участниците в тях са облечени с жълти светлоотразителни жилетки, откъдето идва и името на протестите. Масовите демонстрации представляват най-значителното досега предизвикателство към управлението на Макрон, тъй като ескалираха в сблъсъци и изразяват мощен обществен гняв срещу реформите му. Тази събота демонстрациите прераснаха в масови безредици.

 

40-годишният президент изглежда бе неподготвен за този развой на събитията и сега има трудности да установи контрол над ситуацията. Вчера той нареди на премиера си да проведе разговори с политическите лидери и демонстрантите в търсене на изход от общонародните протести, след като бунтуващи се групи превърнаха централната част на Париж в бойна зона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук